[O2] Szalone kierunkowskazy, błąd HVAC, mułowatość silnika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aizon
    Classic
    • 2010
    • 5

piramida, ale to już jest silnik gdzie nie ma kabli wysokiego napięcia cewka jest bezpośrednio na świecy i elektroniczny pedał gazy nie pamiętam czy jest coś jeszcze jak palec rozdzielacza

może być brak połączenia z cewką albo świeca mnie sie wydaje że to jest to co u mnie czyli cewki zapłonowe do wymiany
    jest jeszcze sprawa czujnika doładowania lub sondy lambda ale wtedy jest takie niby przycięcie między 2500 a 4000 obrotów objawia się to takim uczuciem jakby ktoś trzymał auto i nie chciało przyśpieszać
  • Camel-
    Drive
    • 2008
    • 89

Witam,

Po wymianie skrzyni w tatowej Octavii pojawiły się następujące problemy:
    - wariowanie kierunków: czasami nie reagują w ogóle na lewy przełącznik zespolony (manetkę), lub jeśli działają to z pływającą częstostliwością. Pomaga chwilowe włączenie awaryjek
    - zauważyłem, że pojawia się wtedy błąd po VAGowaniu (tak, VAGCOM409 + KKL i skan silnika) U0164 - problem z komunikacją z modułem HVAC. Wykasowanie tego błędu ponownie wyłącza kierunki
    - aby ponownie wystąpił błąd 28836 - No Communications with HVAC Control Module (J301); U0164 - 009 - Open or Short to Ground - Intermittent wystarczy przejechać parę metrów na 1 lub drugim biegu - występuje wtedy dość mocno zmulenie silnika (czasem szarpnięcie) - szarpnięcie również występuje przy kasowaniu błędu podczas jazdy - lub po włączeniu świateł awaryjnych.
    - pojawia się jeszcze jeden dodatkowy problem podczas wyłączonego auta z wyciągniętymi kluczykami. Octavia ma zamontowany nieoryginalny alarm i, co się nigdy nie zdarzało, teraz auto na postoju samo mruga kierunkowskazami z przypadkowymi częstostliwościami (ciągle się zmieniającymi), a na dodatek po chwili się zaryglowuje mimo otwartych drzwi :?

Jak widać, problem jest dość zespolony. Chciałbym się dowiedzieć, co macie do powiedzenia w tej kwestii, może to dość znana sprawa. I jeszcze jakby ktoś mógł powiedzieć co ma wspólnego silnik i kierunkowskazy z modułem HVAC (Heating-Ventylation-Air condition) byłbym wdzięczny (nie ma problemu z wentylacją - brak klimatronika, zwykły climatic). Choć sądząc po zaawansowaniu problemu niezbędna będzie wizyta w ASO

Pozdr

A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
    Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)

Komentarz

• piotrek_gdy
      RS
      • 2008
      • 7723
      • Volkswagen
      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

Camel-, gdzieś musi być przytarta wiązka i daje zwarcie
      przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI

wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW

Komentarz

• lilo
        RS
        • 2006
        • 4315
        • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez piotrek_gdy
        Camel-, gdzieś musi być przytarta wiązka i daje zwarcie
        Też tak myślę . Lub może zalana wodą albo płynem tak jak u mnie sterownik parktronika .
        Co może własnie skutkować takimi różnymi dziwnymi objawami , ja przez tego parktronika nie mogłem zgasić samochodu :evil:
        Daniel

Komentarz

• Camel-
          Drive
          • 2008
          • 89

Heh... No właśnie, cały CAN

Wiecie może chłopaki którędy idą wiązki silnika, modułu HVAC, gdzie to się w ogóle znajduje? Czy po prostu "na pałe" sprawdzać wszystkie wiązki?

Być może mechanicy od skrzyni coś źle wpieli etc, bo musieli tacie kawałek auta rozebrać od góry, żeby się odstać do skrzyni.

A6 '98 Avant 2,8QT + C200 '95 Sport
          Elementy z włókna węglowego (carbon fiber)

Komentarz

• lilo
            RS
            • 2006
            • 4315
            • Mercedes-Benz

Sprawdzaj poklei coś musi być z tą instalacją :P
            Daniel

Komentarz

Pracuję...